Acquisitie betekent vaak afwijzing. Helaas, maar waar. Wil je het maken in dit vak? Ontwikkel dan een beroepshouding waarin je ‘nee’ niet persoonlijk opvat. En vooral: leer iets van elke afwijzing. Ik geef je 7 tips!

All Telemarketing is een succesvol telemarketingbedrijf. Maar ook ik heb ooit mijn eerste acquisitiegesprekken gevoerd, inclusief de onvermijdelijke afwijzingen. Deze technieken hielpen én helpen mij daarmee om te gaan.

 1. Wees rationeel

  Blijf rationeel, als je ‘nee’ hoort. Heel vaak betekent het helemaal niet dat jij of je aanbod wordt afgewezen. De klant heeft simpelweg meer informatie nodig. Kom erachter welke en lever deze alsnog.

 1. Onderzoek de ‘nee’

  Waarom zegt je prospect ‘nee’? Achterhaal welk specifiek onderdeel hij of zij afwijst. In 9 van de 10 gevallen heeft dat niets met jou te maken!

 1. ‘Nee’ als automatisme

  ‘Nee’ is regelmatig een automatische reactie van mensen. Zelfs als je precies biedt wat ze zoeken! Mijn eerste grote klus was koud bellen voor goede doelen. De doelgroep die ik trof had echt geen moeite met ‘nee’ zeggen! Meestal is het niets persoonlijks, maar gewoon de verkeerde timing. Je prospect heeft het bijvoorbeeld heel druk of gewoon een slecht humeur. Wat humor doet hier dan vaak wonderen…

 1. Gewoon verder gaan

  Accepteer dat niet elke prospect zich zomaar laat verleiden tot een overstap naar de concurrent. En zie het als een kans om te ervaren dat je de afwijzing niet persoonlijk opvat. Je bent een professional: je gaat gewoon door met je werk!

 1. Bewaar je aantekeningen over de afwijzingen

  Heel nuttig, want zo zie je snel of prospects je aanbod vaker om dezelfde redenen afwijzen. Is er een bestaande klant of prospect waarmee je goed contact hebt en die je om hulp kunt vragen? Misschien kunnen zij je wijzen op iets dat je over het hoofd ziet. Of je helpen een waardevolle nieuwe ingang te creëren bij je doelgroep. Deze aanpak heeft mij al een paar keer veel opgeleverd.

 1. Houd vast aan je vertrouwde werkwijze

Dat geeft rust. Ook verkleint het de kans op uitstelgedrag: toch gewoon doorgaan met bellen als je net een                              vervelende  afwijzing hebt gekregen. Acceptatie en wat afstand kost je veel minder energie dan twijfel en irritatie.

 1. Kijk terug naar wat je al bereikt hebt

Sta stil bij wat je al gedaan en geleerd hebt. Wees daar even uitgebreid trots op! Dit verhoogt het endorfine niveau                 in je bloed, daardoor voel je je energiek, blij en optimistisch!

Afwijzing in acquisitie. Kortom, doorzetten. Vat de afwijzing niet persoonlijk op. Zie het als een kans jezelf mentaal te versterken, zodat je steeds beter bestand bent tegen weerstand. Leer van elke afwijzing en gebruik de ervaring om je verhaal te verbeteren. Kop in de wind! Alleen dan bereik je de top in dit vak.